De nieuwe tram gaat rijden op lijn 6. Deze tram is geschikt voor mindervaliden. De nieuwe tram is breder, ruimer en langer. Daarom passen we het spoor en enkele haltes aan. Hier heeft de gemeente meerdere ontwerpen voor gemaakt.
Waar
Definitief ontwerp
De gemeenteraad heeft het voorontwerp vastgesteld. Het definitief ontwerp wordt gemaakt.
Zodra het Definitief Ontwerp klaar is, zetten we de tekeningen op de website. Wij gaan hierna op zoek naar een aannemer.
De werkzaamheden starten ongeveer begin 2027 en duren ongeveer 2 jaar. Er wordt in fases gewerkt, zodat steeds een ander deel van de straat openligt. Dit verbetert de bereikbaarheid van woningen en bedrijven tijdens de werkzaamheden.
U komt mogelijk in aanmerking voor nadeelcompensatie wanneer uw onderneming erg zwaar getroffen wordt door de werkzaamheden . Hierdoor kan het namelijk zijn dat uw winkel of bedrijf tijdelijk minder of slecht bereikbaar is. Op www.denhaag.nl/nadeelcompensatie vindt u meer informatie over hoe de regeling werkt, aan welke voorwaarden u moet voldoen en het aanvraagformulier.
Hulp bij aanvraag
Heb je hulp nodig bij het invullen van het aanvraagformulier? Dan kunt je contact opnemen met een medewerker via nadeelcompensatie@denhaag.nl.
Bij werkzaamheden in de openbare ruimte zijn de gevolgen groot voor de omgeving. We vragen belanghebbenden om aan te geven waar we rekening mee moeten houden bij de inrichting van de openbare ruimte of tijdens de werkzaamheden. Niet alle wensen kunnen worden uitgevoerd.
Op 1 januari 2012 heeft het college besloten dat bij elk project belanghebbenden zo goed mogelijk betrokken moeten worden. Deze afspraak is vastgelegd in de inspraak- en participatieverordening Den Haag 2012.
Het is de taak van de gemeente om geen verkeerde verwachtingen te scheppen en duidelijk te aan geven wat wel en niet mogelijk is. Daarom leggen we vooraf uit waar je wel of niet over kan meedenken of beslissen (participatieniveaus). Verschillende, soms tegenstrijdige, belangen worden zo goed mogelijk op elkaar afgestemd en er wordt gezocht naar voordelen voor alle betrokkenen.
Dit zijn de participatieniveaus van dit project:
(Mee)beslissen
Dit zijn de besluitvormers: Provincie, MRDH, HTM, omgevingsdienst, gemeente, waterschap, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE).
De gemeente neemt het formele besluit, maar verbindt zich aan de uitkomsten van het proces met de betrokkene.
Coproduceren
Dit zijn de samenwerkingspartners: Kabel en leidingbeheerders
De agenda wordt samen bepaald en er wordt samen naar oplossingen gezocht. De rol van college of gemeenteraad is die van kadersteller vooraf en toetser achteraf
Adviseren
Dit is een adviseur: Bewoners in de straat, ondernemers in de straat, beheerders, belangenverenigingen
Aangedragen problemen en oplossingen spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het project, maar hier kan van worden afgeweken.
Raadplegen
De betrokkene wordt gevraagd om een mening: Direct omwonenden en ondernemers rond het projectgebied
Meningen en ideeën worden verzameld, maar zijn niet bindend maar worden meegenomen in de beslissingen die de gemeente maakt.
Informeren
Dit is een toehoorder: Overige omwonenden, recreanten, weggebruikers
De toehoorder heeft geen formele inbreng.
Als het voorontwerp is vastgesteld door de raad, dan wordt het plan in detail uitgewerkt tot een definitief ontwerp. Belanghebbenden worden gevraagd hoe we de hinder tijdens de uitvoering zo klein mogelijk kunnen houden. Meningen en ideeën worden verzameld, maar zijn niet bindend. Ze worden meegenomen in de beslissingen die de gemeente maakt.
Alles blijft in het voorontwerp bereikbaar met auto/fiets/OV. De rijrichtingen van de straat worden niet aangepast in het voorontwerp.
De bereikbaarheid tijdens de uitvoering wordt te voet gegarandeerd. Als het voorontwerp is vastgesteld door de raad worden alle belanghebbenden gevraagd hoe we de hinder tijdens de uitvoering zo klein mogelijk kunnen houden. Meningen en ideeën worden verzameld, maar zijn niet bindend maar worden meegenomen in de beslissingen die de gemeente maakt.
Alle projecten van Werk aan de Wijk doorlopen 4 stappen. Klik hieronder op de stappen om meer te lezen.
Wanneer: december 2021
Meepraten tijdens de digitale bijeenkomst
Wanneer: april 2023
Tot en met 18 april 2023 kon je je mening over de ontwerpen. Of je vragen online stellen.
Offline reageren kon tijdens de inloopbijeenkomst op 3 april tussen 16.00 en 19.00 uur in de Lukaskerk (Om en Bij 2).
De gemeente heeft per ontwerp antwoorden gegeven op de reacties en vragen die zijn gesteld.
Wanneer: 3e kwartaal 2023
Zienswijze delen (inspraak) mogelijk door bewoners op het concept voorlopig ontwerp.
Wanneer: Begin 2027
Er zijn nog geen resultaten.
Wat?
De nieuwe tram gaat rijden op lijn 6 Schilderswijk
Waarom?
De tram die nu rijdt op lijn 6 en 12 is niet voor iedereen (mindervaliden en kinderwagens) toegankelijk. De instap is te hoog. Daarom komt er een nieuwe lagevloertram. De nieuwe tram is breder en langer dan de tram die nu rijdt. Hierdoor moeten de straten en tramhaltes worden aangepast.
Hoe?
In een paar delen van de Schilderswijk moet ruimte gemaakt worden voor de nieuwe tram en tramhaltes. Hiervoor moeten we de tramhaltes in de Brouwersgracht, Om en Bij, Hobbemastraat en Paletplein geschikt maken voor de nieuwe tram. De gemeente kijkt ook of de weg veiliger gemaakt kan worden.