Spring naar inhoud
Terug naar overzicht

Verslag eerste wijkwerkplaats

Toegevoegd op 5 juli 2022

De eerste wijkwerkplaats was op 18 april in de Bibliotheek Transvaal van 16.00 tot 20.00 uur zodat iedereen, bewoners, ondernemers en bezoekers, ruim de tijd had om langs te komen.

De bijeenkomst was goed bezocht door ongeveer 90 personen.

Dit hebben we besproken:
Tijdens deze bijeenkomst heeft de gemeente uitgelegd dat er wordt gewerkt aan een nieuw ontwerp voor het Hobbemaplein en de Hobbemastraat. Dit is nodig, omdat de gemeente de veiligheid voor fietsers willen vergroten, meer ruimte will creëren om te verblijven en ook om er voor te zorgen dat het fijner is om te verblijven op het plein.

Voor de nieuwe tram op tramlijn 6 en 12 moeten de tramsporen worden aangepast en de perrons moeten worden vernieuwd.

Daarnaast zijn pleinen in de zomer erg heet, terwijl pleinen met meer bomen juist voor koelte kunnen zorgen. Ook dit wil de gemeente graag verbeteren.

De restaurants, winkels en kramen op het Hobbemaplein, in de Hobbemastraat en de Haagse Markt trekken veel bezoekers. Ook voor de toekomst wil de gemeente er voor zorgen dat bezoekers hier graag komen winkelen.

Om deze doelen te kunnen behalen is het nodig dat er minder verkeer over het Hobbemaplein gaat rijden, zodat het veiliger wordt en er minder asfalt, dus meer verblijfsruimte beschikbaar komt. Hier heeft de gemeente een basisplan voor gemaakt en heeft dit laten zien bij de wijkwerkplaats. De maatregelen in dit basisplan liggen vast.

Het basisplan dient als ondergrond en moet nog verder worden ingericht met bijvoorbeeld bomen, bankjes, gras, plantvakken of terrassen. We hebben voorbeelden laten zien en gevraagd naar ideeën voor de inrichting.

Deze vragen en opmerkingen waren er:
Het was voor iedereen duidelijk dat het Hobbemaplein en de Hobbemastraat veiliger worden en fijner worden om te verblijven als er minder verkeer rijdt.

Maar als een aantal rijrichtingen straks niet meer mogelijk zijn, hoe kom ik dan bij mijn woning of hoe komen klanten dan bij mijn winkel of restaurant? De gemeente heeft uitgelegd, dat als je straks met de auto komt je inderdaad soms op een andere manier moet rijden en dat dit langer kan duren. Maar daar tegenover staat dat het veiliger, groener en fijner wordt om te verblijven.

Vooral bewoners waren blij met de plannen om meer bomen te planten en minder verkeer over het Hobbemaplein te laten rijden.

Ondernemers in de Hobbemastraat maakten zich zorgen dat klanten straks minder makkelijk met de auto voor de deur van hun winkel of restaurant kunnen komen, ondanks dat een nieuwe inrichting ook kansen biedt als het gebied aantrekkelijker wordt.

Tijdens de bijeenkomst hebben bewoners hun vragen gesteld over het ontwerp. 

Deel dit artikel:

Login om verder te gaan

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief

Geef mij een nieuwe code

Annuleren